Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt. Lees ook de privacyverklaring
Kennismakingsgesprek
Ieder coaching-traject begint met een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Hierbij ben ik benieuwd naar waar je tegenaan loopt en wat je hoopt te bereiken. Andersom mag je mij natuurlijk alles vragen over hoe ik te werk ga en vertel ik graag wat ik voor jullie kan betekenen.
Samen: Kind en gedrag én gezin
Samen. Dat is een belangrijk uitgangspunt bij Marieke’s kind- en oudercoaching. Een kind en diens gedrag maken namelijk altijd deel uit van de dynamiek van een gezin. Iedereen speelt hierin een belangrijke rol.
Jezelf en elkaar leren kennen
Samen gaan we het traject aan. Eerst door in goed overleg te bepalen wat de beste en gewenste aanpak is. Daarna door deelgenoot te zijn van het ontwikkelproces. Bij Marieke’s kind- en oudercoaching ga ik dus niet alleen met jouw zoon/dochter aan de slag, maar voer ik ook gesprekken met jou. Ook jij krijgt nieuwe inzichten aangereikt om jezelf en jouw zoon/dochter beter te leren kennen en begrijpen en te groeien in je rol als ouder.
Marieke’s kijk op kindercoaching
Ik geloof niet in alles bepalende diagnoses, vastomlijnde behandelplannen en strakke tijdsplanningen voor standaard problematieken. Bij Marieke’s kind- en oudercoaching staan de talenten en behoeften van jouw kind centraal.
Zonder Oordeel
Ik ga zonder oordeel, stempels en tijdsdruk te werk en creëer een veilige omgeving om te ontdekken en groeien. Niet gericht op het probleem, maar gericht op aandacht, vertrouwen en plezier. Zo komen gevoelens en emoties op natuurlijke manier naar boven en kan ik jouw zoon/dochter én jou leren hiermee om te gaan.
Spelenderwijs ontdekken en leren
In ieder kind is wijsheid aanwezig, maar soms zit dat verstopt onder een berg van boosheid, verdriet, onzekerheid of iets anders. Het kan voor jouw zoon/dochter lastig zijn om met die emoties om te gaan, laat staan ze te begrijpen en er vat op te krijgen. Dat is waar ik hem/haar bij help. Om aan te sluiten bij kind en gedrag, zet ik verschillende methoden in om spelenderwijs te ontdekken en leren. Dit helpt ze hun eigen gedrag te begrijpen en bij een volgende uitdaging om bewuster en makkelijker om te kunnen gaan met tegenslag.
Op initiatief van het kind
Ik kijk allereerst naar waar jouw zoon/dochter zelf mee komt en speel daar creatief op in. Zo heeft hij/zij niet het gevoel gecoacht te worden, maar gewoon gezellig met Marieke te spelen.
Pip en Joep
Tijdens mijn coaching maak ik regelmatig gebruik van mijn handpoppen Pip en Joep. Niets spiegelt het kind en gedrag beter dan zij. Pip en Joep worden vriendjes met jouw zoon/dochter en halen dezelfde kinderstreken uit. Ze hebben plezier, maar als dat niet zo is, geven ze ook hun grenzen aan en tonen ze hun gevoel, iets waar jouw zoon of dochter zelf misschien moeite mee heeft. Al snel ontstaat een vertrouwensband en leert jouw kind van Pip en Joep hoe en wanneer het grenzen kan aangeven en met emoties kan omgaan.
Glunderen van binnen uit
Bij glunderen van binnenuit leer ik kinderen op een speelse manier begrijpen hoe emoties werken, wat ze betekenen en hoe je ermee kunt omgaan. Gaandeweg ontdekt jouw zoon/dochter unieke eigen talenten en basisemoties. Hij/zij leert hierdoor niet alleen zichzelf beter kennen, maar ook zijn/haar omgeving. In 6 weken tijd, met wekelijks 1,5 uur coaching, leggen we zo samen een leerzame ontdekkingsreis af.
Regenboog gedachten
Een regenboog staat voor ‘jezelf mogen zijn’. Dat is ook precies waar het in mijn ogen in essentie om draait: ieder kind is uniek en mag stralen in zijn/haar kleuren. Kleuren spelen daarom soms ook in letterlijke zin een belangrijke rol in mijn coaching. Met Regenbooggedachten help ik jouw zoon/dochter op een speelse manier in kleuren en bijbehorende eigen bewoordingen zijn/haar unieke eigenschappen te ontdekken en vast te leggen.
Vrijblijvend kennismaken
Wil je weten of ik met mijn werkwijze jou en jouw kind kan helpen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met Marieke’s kind- en oudercoaching.
Veel Gestelde Vragen
Hoe lang duurt een coachingstraject ongeveer?
Na ons gratis kennismakingsgesprek spreken we een intake gesprek af. Daarin spreken we duidelijk af hoeveel sessies er nodig zijn voor jouw hulpvraag. Na vijf coachsessies mag je al resultaat verwachten. Het kan ook voorkomen dat er meer nodig is. Tijdens de tussen evaluatie zal ik dit aangeven en kijken we samen wat er nodig is voor jullie als gezin. Houdt er wel rekening mee dat elk coachtraject maatwerk is.
Kan mijn kind alleen gecoacht worden? Of moet ik er altijd bij zijn?
Ik kom bij jullie thuis voor jouw kind kan de nabijheid wel fijn zijn. Het is niet nodig om erbij te zitten. Sterker nog dat kan de coachsessie ook nadelig beïnvloeden. Jouw zoon of dochter moet zich vrij voelen om dingen met mij te delen die hij anders niet durft aan te geven. Ik ga er wel vanuit dat er een ouder in huis is.
Moeten beide ouders aanwezig zijn bij een coachingstraject van een kind?
Beide ouders moeten niet aanwezig zijn bij een coachtraject. Ik verwacht wel de betrokkenheid van beide ouders. Bij de intake, tussenevaluatie en de eindevaluatie is het fijn en waardevoller voor het gehele coachtraject dat ouders aanwezig zijn.
Wat als mijn kind niet gemotiveerd is?
Mijn ervaring is dat de meeste kinderen mijn zien als een speelmaatje. We leggen de nadruk niet op het feit dat ze gecoacht worden. Dat kan voor hen best wel bedreigend overkomen. Door spel, interactie en meebewegen met het kind lukt het vaak wel. Heel soms lukt het echt niet, dan is het kind er nog niet aan toe. We blijven met elkaar afstemmen en als het kind echt niet wil dan sluiten we het traject af.
Heb ik een verwijzing nodig van de huisarts?
Nee dat is niet nodig.
Wordt de coaching vergoed?
Sommige zorgverzekeringen vergoeden coaching, die valt onder alternatieve zorg. Doorgaans wordt kind – en ouder coaching zoals ik die aanbiedt niet vergoed.
Werk je tijdens de oudercoaching ook met het kind?
Nee, ik werk dan alleen met jou/jullie als ouders. Na dit traject gaan we kijken wat er nodig is om de kinderen te ondersteunen. Nu is de basis goed en vandaaruit kunnen we verder kijken. Het is gebleken dat dit ook het beste resultaat geeft voor het welbevinden het gehele gezin.
Mijn partner en ik zijn gescheiden en mijn ex vindt het onzin, wat nu?
Helaas kan ik niet zonder toestemming van beide ouders coachen. Wanneer een van de ouders de volledige voogdij heeft kan dit wel.
Staat jouw vraag er niet tussen?
Neem dan contact met me op zodat ik jouw vraag alsnog kan beantwoorden.